Spring vooruit met achterwaartse doelen stellen!

Backwardplanning (achterwaarts plannen) gebruiken om doelen te stellen.

Als het je doel is om binnen vijf jaar accountdirector te worden, waar begin je dan met jouw planningsproces? Of als van ZZP'er ondernemer wilt worden, je eigen bedrijf wilt opbouwen, wat wordt dan je plan?

De meesten van ons zouden beginnen met een plan opstellen, van het begin tot het eind.
Je stelt een doel, bepaalt wat je als eerste gaat doen en wat daarna. Vervolgens maak je een tijdlijn waarop elke stap bereikt moet zijn. Heel logisch en lineair.

Dit is een solide, veel gebruikte vorm van het stellen van (persoonlijke) doelen. Een klassieker zou je kunnen zeggen.
In combinatie met andere doelstellings-methode werkt het goed en heb je een motiverende methode om verder te komen.

Maar kan het ook slimmer en effectiever?

Pak het achterstevoren aan!

Er is nog een andere, simpelere maar minder gebruikte methode voor het stellen van doelen, die nog krachtiger is: start met het einde voor ogen.
Het wordt backwardplanning (achterwaarts plannen), achterwaartse doelen stellen of achterwaarts ontwerpen genoemd en het wordt vrij vaak gebruikt in onderwijs en training.

Steven Covey formuleert het als volgt:
"Begin With the End in Mind means to start with a clear understanding of your destination. You need to know where you are going in order to better understand where you are now so that the steps you take are always in the right direction."

Het idee is om te beginnen met je ultieme resultaat, je einddoel. Van daaruit werk je terug om je plan te maken. Door bij het einde te beginnen en terug te kijken, kan je mentaal jezelf voorbereiden op het succes, de specifieke mijlpalen die je wilt bereiken definiëren en bepalen op welk moment je meer energie of creativiteit nodig zal hebben om het gewenste resultaat te bereiken.

Net als bij een goede presentatie, vertelt de spreker aan het begin waar het naartoe gaat, wat het einddoel zal zijn.
Dat zorgt ervoor dat je tijdens de presentatie de boodschap sneller kan plaatsen en betere begrijpt, omdat de context van het doel je duidelijk is.

Want als je tijdens het luisteren moet zoeken waar het heen gaat, verlies je energie en focus en dwaalt je aandacht af.


Het proces van achterwaarts plannen

Zo werkt het:

Stap 1: Schrijf je uiteindelijke doel op. Wat wil je concreet bereiken en op welke datum?

Voorbeeld: "Vanaf 1 januari 2026 ben ik de key accounts director voor Heerlijke Hamburgers International."

Stap 2: Vraag jezelf dan af welke mijlpaal je vlak daarvoor moet bereiken om je uiteindelijke doel te bereiken. Wat moet je doen en wanneer, zodat je in staat bent om je einddoel te bereiken?

Voorbeeld: "Uiterlijk op 30 september 2024 zal ik het executive trainingsprogramma van Heerlijke Hamburger International met succes afronden."

Stap 3: Werk dan nog wat verder achteruit. Wat moet je voltooien voor dat voorlaatste doel?

Voorbeeld: "Uiterlijk op 1 maart 2024 dien ik mijn aanvraag in voor het executive trainingsprogramma, waarin ik mijn successen als key-accountmanager uiteenzet, en word ik toegelaten tot het programma."

Stap 4: Werk weer terug. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat het vorige doel wordt bereikt?

Voorbeeld: "Rond 1 januari 2024 zal ik mijn tweede jaar als key accountmanager bij Heerlijke Hamburger International afronden en zal ik de prestigieuze Key Accounts Manager of the Year-prijs verdienen."

Stap 5: Blijf terugwerken, op dezelfde manier, totdat je de allereerste mijlpaal identificeert die je moet bereiken.

Voorbeelden: "Tegen 1 januari 2023 zal ik mijn eerste jaar als key-accountmanager bij Heerlijke Hamburger International voltooien en zal ik worden beloond voor mijn prestaties door verantwoordelijkheid te krijgen voor klanten die meer dan $ 10 miljoen per jaar kopen."

"Rond 1 januari 2022 zal ik worden gepromoveerd tot key-accountmanager bij Heerlijke Hamburger International en zal ik verantwoordelijk zijn voor klanten die meer dan $ 1 miljoen per kwartaal kopen."

Als je een achterwaarts plan leest, ziet het er niet veel anders uit dan een traditioneel vooruit plan. Het maken van een achterwaarts plan is echter heel anders. Je moet jezelf dwingen om vanuit een geheel nieuw perspectief te denken, om je te helpen dingen te zien die je misschien zou missen als je een traditioneel, toekomstgericht chronologisch proces gebruikt.

Dit helpt je ook te voorkomen dat je onderweg tijd besteedt aan onnodige of niet productieve dingen. Bovendien worden de kritieke momenten in het plan duidelijk en wordt aangegeven waar je bijzonder creatief moet zijn om de volgende stap succesvol te maken.

Samenvatting: belangrijkste punten

Op het eerste gezicht lijkt achterwaarts plannen niet veel te verschillen van traditionele aanpak voor het stellen van doelen. Je begint met een basisvisie, en dan vraag je jezelf af wat er moet gebeuren om die visie te realiseren. Je kunt je plan van het begin tot het einde lezen, of van het einde terug naar het begin.

Achterwaarts plannen is echter meer dan het omkeren van de richting van jouw traditionele plan. Het gaat om het aannemen van een ander perspectief en misschien het identificeren van verschillende mijlpalen als (tussen)resultaat. Het is een geweldige aanvulling op het "traditionele" plannen en het geeft je een veel vollediger beeld van wat er nodig is om succes te behalen. Immers, hoe meer alternatieven je hebt, hoe beter je uiteindelijke plan zal zijn.

👉 Wat is jouw doel en hoe ga je het aanpakken?!
Gelijk aan de slag?! Plan hier onder je strategie gesprek en krijg minimaal 2 ijzersterke, direct toepasbare adviezen, waarmee je direct verder komt.

Accepteer alleen het beste voor jezelf

Ontdek het systeem dat al tientallen professionals verder heeft geholpen om de beste versie van zichzelf te ontdekken en te leven. Meer plezier, tijd en helderheid wat echt voor jou werkt. 

Ontdek hoe jij je carrière en je leven kan hacken!

✅ De grootse fouten die de meeste professionals maken waardoor ze hun doel nooit bereiken.
✅ De 2 dingen die succesvolle professionals steeds doen en de amateurs laten liggen.
✅ Waarom JIJ het tegenovergestelde moet doen van wat iedereen je vertelt.

Bekijk de video (13min) 👇

Start de video
Close

50% Voltooid

Start de video