Slagveld onder ICT-professionals: hoge beloning, weinig waardering

#doen #tips carrière Feb 02, 2022

IT-consultants verdienen beter

Uit recent onderzoek en tientallen interviews met IT-professionals, blijkt dat riante beloning al lang niet meer gelijk staat aan het werkgeluk dat een IT-professional ervaart.

πŸ’¬ “Ik heb eigenlijk alles voor elkaar, maar ben toch niet gelukkig, niet helemaal tevreden.” Collin 38 jaar)*, Senior IT-consultant.

πŸ‘‰ Wat is er aan de hand en gaat er mis? En wat is hieraan te doen?

* De namen in de artikel zijn omwille van privacy veranderd.

Continue verandering vraagt veel

Kenmerkend voor de IT-branche, is de grote verscheidenheid aan functies, van CISO tot Product-owner, van Architect tot UX-designer.

De IT is een continue veranderende wereld waarbij de technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Ontwikkelingen zoals Internet of Things (IoT), Cloud Computing en Artificial intelligence (AI) doen een groot beroep op het aanpassingsvermogen van de IT-professional.

Opvallend is, dat de meeste professionals in de IT zijn gaan werken vanuit een gedrevenheid; mensen helpen met techniek, slimme oplossingen bedenken en realiseren. Alles met als doel om een serieuze bijdrage te leveren, toegevoegde waarde te creëren. 

πŸ’¬ “Velen die ooit gepassioneerd in de IT begonnen, werken inmiddels op een heel andere IT plek of doen totaal ander werk. Vaak ver weg van hun oorspronkelijke job, minder leuk dan vroeger. Er is een groot verloop en hoog veranderings tempo. Moet je ook tegen kunnen en van houden anders krijg je er last van." (Aaldert, CISO, 47 jaar)

Techno-stress en werkdruk eist tol

Maar liefst 80 procent van alle IT-professionals maakt zich weleens zorgen over de gevolgen van (te) hoge werkdruk.

De meerderheid noemt de druk hoog (43 %) of zelfs te hoog (10 %). Veruit de belangrijkste oorzaak hiervoor is onderbezetting door te weinig collega’s (71 %), maar onrealistische planning (46 %) en onduidelijke opdrachtomschrijving (27 %) worden ook veel genoemd.Voor IT’ers met jonge kinderen telt het dubbelop, er wordt zowel thuis als op het werk aan hun getrokken.πŸ’¬ “Merk dat ik met mijn twee jonge kinderen (3 & 5 jaar) in overlevingsmodus sta, om de zaak draaiend te houden en vol te houden. Iedereen vraagt het uiterste van me, werk en thuis soms tegelijk.” Jeroen 34 jaar, Security-Officer. Als IT professional moet je flexibel zijn, altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en heb je vaak te maken met deadlines. Het is dan ook niet verbazend dat juist in deze sector veel technologie-stress optreed."De situatie is het ernstigst in de ict-sector en in de dienstverlening. Het thuiswerken tijdens de coronavirus-crisis brengt de pijnpunten in ons werken goed aan het licht. Technologie ís onderdeel van het probleem, maar ook de enige oplossing. Succesvoorwaarde is dat organisaties gezonde work management-principes doorvoeren." (Bron TNO-Computable) 

Gouden kooi in IT

Gouden kooi, vloek of zegen

IT-consultants hoor je meestal niet klagen. Want in verschillenden opzichten zitten ze goed.
Met top-baan met top-hypotheek lacht het leven je toe.

πŸ’¬ “Maar houd ik dit vol tot m’n pensioen? Stoppen is eigenlijk geen optie; ik ben bang dat ik straks word ingehaald door mijn gezondheid of m’n partner”. Stelt Ferdinand 51 jaar als ervaren UX-designer.

Consultants die, omwille van geld en aanzien, terechtkomen op topfuncties, waar ze uiteindelijk ongelukkig zijn. Stoppen wordt vaak als “nederlaag” gezien. Want dan neem je afscheid van status, geld en goed.

πŸ’¬ “Na 9 jaar lang het gevoel te hebben gehad helemaal vast te zitten in een ‘gouden kooi’, een baan die absoluut geen voldoening gaf, maar wel voor een riant inkomen zorgde, besloot ik dat het anders moest.” Vertelt Christiaan 37 jaar, Lead Software Developer bij Microsoft.  

Vaak sta je er alleen voor

Van de huidige IT-consultant wordt ook de nodige assertiviteit en zelfsturing verwacht. Daar waar je als interne medewerker de nodige begeleiding krijgt van de organisatie (HR), sta je er als ZZP’er of ingehuurde professional vaak alleen voor; je bent zelf verantwoordelijk voor je (professionele) ontwikkeling,  pensioen en eigen loopbaanplan.

Dat betekent vaak extra druk, waardoor de tijd met vrienden en familie er gemakkelijk bij inschiet.

πŸ’¬ “Even snel na het werk nog een cadeautje kopen voor je partner, de auto naar de garage of een ingelast tandartsbezoek, allemaal dingen die er ook nog bij komen.” aldus Christian 43 jarige IT-consultant en vader van 3 jonge kinderen.

Het voor jezelf opkomen en grenzen stellen, komt ook steeds terug als knelpunt. Evenals het krijgen van erkenning en waardering voor de vaak tomeloze inzet.
Daar waar IT-professional vroeger nog met vakkennis en goede opleiding carrière kon maken, telt nu ook heel sterk de sociale en communicatieve component.

πŸ’¬ “Vroeger, 10-20 jaar geleden, was ras ICT’er min of meer nerd en matige communicator, verdiepte zich in zijn vak. Nu gaan de ontwikkelingen zo snel, dat je constant mee moet bewegen om up-to-date blijven. Steeds belangrijker factor is de communicatie met opdrachtgever, klanten en collega’s, uitleggen in Jip en Janneke taal.” Koos 46 jaar, Senior ERP-Consultant. 

Toekomstperspectief

Voor veel ervaren IT-consultants is er, ondanks de uitstekende vergoedingen, de lol er wel van af. Veel gehoorde oorzaken zijn:  

❌ Je wordt geleefd;
❌ Keer op keer weer dezelfde opdrachten; 
❌ Geen tijd voor verdere ontwikkeling;
❌ Veeleisende opdrachtgevers, hoge werkdruk;
❌ Onredelijke deadlines, overvolle agenda;
❌ Te weinig tijd voor sociaal leven….

De grootste valkuil is daarbij jezelf te vergeten en ongemerkt in een situatie terecht te komen waarin je eigenlijk niet wilt wezen. 

Dit is niet alleen problematisch voor de IT-consultants, maar ook voor de organisaties, want uiteindelijk is iedereen erbij gebaat dat medewerkers gelukkig zijn en zich goed voelen. Er zal dus meer aandacht moeten zijn voor dit punt.
Helaas zijn er nog er nog teveel organisaties waar dit niet hoog op de agenda staat. En als 't al geregeld wordt, is dat voor de jonge garde en niet voor de oude rotten in het vak.

Als je met meer plezier je werk wilt doen moet je dit dus zelf regelen. Want niks doen staat gelijk aan stilstaan.

Een dikke bankrekening is leuk, maar niet als dit ten kosten gaat van je plezier en waardering; je verdient toch meer dan alleen Euro's.
Hoe tevreden zou jij over 1 jaar zin als er niks verandert?

Wat nu?!

Voorkom je dat je steeds tegen dezelfde problemen blijft lopen.
Want ook jij kan met een kleine aanpassing meer van je succes genieten.

Bekijk de video van 13 minuten en ontdek hoe jij

βœ… Meer vrij bent om te doen wat je wilt
βœ… Meer meer waardering en geld kan verdienen
βœ… Jezelf kan overtreffen en weer fluitend je werk doen

Dus als je de bevlogen versie van jezelf wilt bereiken, bekijk dan deze video 🎞️.

Start de Video
 
 

Accepteer alleen het beste voor jezelf

Ontdek het systeem dat al tientallen professionals verder heeft geholpen om de beste versie van zichzelf te ontdekken en te leven. Meer plezier, tijd en helderheid wat echt voor jou werkt. 

Ontdek hoe jij je carrière en je leven kan hacken!

βœ… De grootse fouten die de meeste professionals maken waardoor ze hun doel nooit bereiken.
βœ… De 2 dingen die succesvolle professionals steeds doen en de amateurs laten liggen.
βœ… Waarom JIJ het tegenovergestelde moet doen van wat iedereen je vertelt.

Bekijk de video (13min) πŸ‘‡

Start de video
Close

50% Voltooid

Start de video